Nyheter20 januari 2023

Stor efterfrågan hos Elektra Solar

I ljusa och fräscha lokaler i Varberg hittar vi Elektra Installation och Elektra Solar. Bolagen hör ihop som ni hör på namnen och Patrik Tilly förklarar varför de har olika namn men sitter under samma tak. – Elektra Installation har funnits i 12 år och vi utför de flesta typer av elinstallationer. Vi kände tidigt att efterfrågan på solceller skulle bli stor och började bygga kompetens och inköpskanaler kring detta. Detta krävde även en egen hemsida och varumärke för att nå ut maximalt, så vi bildade Elektra Solar. - Det har vi inte ångrat, säger Niko Sioutas som är VD på Elektra Solar.

Elektra Solar säljer och installerar solceller i Varberg och närområdet och upplever en nästintill extrem efterfrågan. – Vi stod på en mässa i November och vi fick in 200 offertförfrågningar efter den och det var inte tyst på telefonen innan det. Vi har bra hitrate på våra offerter så vår stora utmaning nu är att hinna med alla projekt samt att hinna få ut alla nya offerter till kunderna.
Vi gör alltid en projektering med vind- och snölast-beräkning i samband med offerten, detta tar lite mer tid men gör en snygg och seriös offert tycker vi. Kunden får alltid en komplett offert från Elektra Solar, det är en trygghet, säger Niko och Patrik. De lyfter fram företagets Projektledare som extremt kunnig på sitt område.

Både Patrik, Niko och projektledaren Jim Kullenstjärna är alla mycket intresserade av solceller och energilager och det finns ingen siffra eller detalj som undgår dessa herrar. Efter noga övervägande så valde de att samarbeta med en amerikansk programleverantör för offerering av solceller. – Detta beräkning och offert program är mycket smidigt att använda och ger kunden en snygg och överskådlig offert samtidigt som vi har säkerställt en skräddarsydd projektering som vi använder när vi rott jobbet iland. I botten finns ett komplett kartsystem där vi kan jobba med kundens fastighet i underlaget. Utifrån det kan vi simulera hur många solceller kunden kan ha och laborera med placeringen för att få ut maximalt utifrån kundens behov. Vi kan även simulera träd och andra föremål för att se hur skuggor påverkar anläggningen. När offerten lämnas har kunden naturligtvis även en beräkning på hur mycket anläggningen kommer producera samt en förväntad pay-off tid.

Elektra och Elektra Solar kom med i Hjo Installation i slutet på November. Patrik Tilly vittnar om en intensiv första period: - Sedan vi kom in har det varit ledarskapsträff med de andra bolagens VD och sen höll vi en solcellsträff för alla el- och solcellsbolag inom Hjo Installation. Båda event har varit väldigt trevliga. Sollcellsträffen hölls hos oss här i Varberg och det var väldigt kul att få byta erfarenheter och dela med sig av kunskaper till övriga bolag. Man hör på de andra bolagen att de har velat satsa på solenergi men inte tagit hela steget ännu och det kändes som vi kunde bidra med en del pusselbitar i form av leverantörer och kunskap som gör att de kan ta sista steget. Känns kul!

På den avslutande frågan om hur Elektra bolagen kom med i Hjo Installation så svarar han. Vi kikade på att förvärva ett el-bolag själva och ringde Larsson & Karlsson och frågade om de var intresserade av sälja. Vi visste inte då att de var uppköpta av Hjo Installation och när det stod klart vändes frågan till oss. Efter ett par möten landade vi i att detta är ett perfekt steg för oss och möjligheterna att vara med i ett större sammanhang blir en bra utveckling för oss framåt. Vi har varit uppvaktade av andra bolag förut men Hjo Installation matchar vår kultur och vi kan bygga vidare på vårt sätt men samtidigt få stöttning i en del centrala frågor. Vi ser fram emot en spännande framtid! avslutar Patrik och Niko.